İşçilerde geçici görevlendirme süresi ne kadardır?
d) Geçici görevlendirmenin süresi yılda altı ayı geçemez. Yurt dışında görevlendirilen güvenlik personeli için geçici görevlendirmenin azami süresi iki yıldır; gerektiğinde bu süre birkaç kez uzatılabilir. e) Geçici görevlendirmenin görevlinin görevi ile ilgili olması gerekir.
Sürekli işçi hangi durumlarda tayin isteyebilir?
(a) İlgili mevzuata göre hareket kısıtlamasına tabi olmayan çalışanlar, eşlerinin durumu gerekçesiyle kadroya atanma başvurusunda bulunabilirler. (Daimi kadro (696) personeli, eşlerinin mazereti gerekçesiyle atama başvurusunda bulunamazlar.) (b) Sadece eşlerinin mazereti gerekçesiyle il içi atama başvurusunda bulunulabilir.
Kadrolu işçi başka bir kuruma geçebilir mi?
İş Kanununda, işçilerin kurumlar/birimler/işyerleri arasında naklinde çalışanların tabi olacakları bir hüküm bulunmadığından, işyerinin ve işverenin zorunlu ihtiyaçları dışında, esas olarak istihdam edildikleri yerde çalışmaya devam etmekle yükümlüdürler.
Geçici görevlendirme hangi durumlarda yapılır?
Madde 3 – Geçici görevlendirme; a) Notu 7 ve üzeri olan bir kadronun boş olması, b) Görevi yapacak personelin kısa sürede kurumda bulunamaması, c) Görevin yetenekli ve iyi yetişmiş personel gerektiren bir görev olması hâlinde yapılabilir.
6 aydan fazla geçici görevlendirme olur mu?
Görevlendirme süreci ne kadar uzunluğa ayarlanmıştır? Görevlendirilen güvenlik personeli için sınırlı görevlendirme süresi en fazla iki yıldır; gerekirse bu süre birkaç kez uzatılabilir. Bir görevlendirmeyi zaman sınırı belirtmeden belirlemek yasaya aykırıdır.
İşveren işçiyi geçici olarak başka bir işyerine gönderilir mi?
Çalışanı başka bir işyerine gönderme prosedürü: İşveren çalışanı başka bir işyerinde çalıştırmak isterse, bu isteğini yazılı olarak bildirmelidir. Çalışan yazılı talebi 6 gün içinde kabul ederse, herhangi bir usulsüzlük hakkında tartışmak mümkün değildir.
Daimi işçi kurum değiştirebilir mi?
Bu mümkün değildir çünkü işyerleri arasında işçi transferini düzenleyen bir mevzuat bulunmamaktadır.
4d işçi maaşları ne kadar 2024?
4/D İŞÇİ’nin katkıları 2024’teki %15’lik pay 110.000 ₺’dir. 2025’teki %15’lik pay 158’dir.
4d sürekli işçi kadrolu mu?
Sosyal güvenlik hakları bakımından 4/D kapsamındaki sürekli çalışanlar, hizmet akdiyle çalışan olarak değerlendirilmekte olup 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4/a fıkrası kapsamında sigortalı (yani SGK’lı) sayılmaktadır.
Sürekli işçi memurun amiri olabilir mi?
657 sayılı Kanuna göre memurlar ile üstler arasında bir hiyerarşi bulunmaktadır. Bu nedenle, hem sözleşmeli personeli hem de 4857 sayılı İş Kanununa tabi bir çalışanı memur ile üstü arasında hiyerarşik bir düzeye yerleştirmek veya bir memurun üstü olmak mevzuat hükümlerine aykırıdır.
696 sayılı KHK sürekli işçi işten çıkarılabilir mi?
Bu alanda gerekli şartları taşıyan çalışanların kadrolu pozisyonlara atanacağı belirlenmiştir. Bu personelin herhangi bir nedenle işyerinden ayrılması halinde, herhangi bir işlem yapılmasına gerek kalmaksızın kadrolu pozisyonlar ortadan kaldırılmış sayılacaktır.
Kamudaki işçilerin kurumlararasi nakilleri mümkün mü?
Özel il ve belediye idarelerinin memurları ve sözleşmeli personeli ile geçici kadrolarda çalışanlar, şartları taşımasalar veya norm üstü olsalar dahi görev yerlerine devredilemezler. Mahalli idarelerin (İSKİ, ASKİ, EGO gibi) ve mahalli idare birliklerinin işten çıkarılan çalışanları 6111 sayılı Kanun kapsamına girmemektedir.
Zorla görevlendirme yapılabilir mi?
Kurum içinde geçici görevlendirmelerde, memurların istekliliği kontrol edilebilir veya memurun isteği dışında da üstleri tarafından geçici görevlendirme yapılabilir.
İstek dışı görevlendirme yapılabilir mi?
Bir memurun isteği dışında geçici olarak görevlendirilmesi. Önemli olan memurun personelinin çalıştığı yerde çalışmasıdır. Ancak bazı durumlarda memurun hem kendi isteği üzerine hem de idarenin resmi gereksinimlerine uygun olarak başka bir daireye geçici olarak atanması mümkün olabilir.
Görevlendirmeye itiraz edilir mi?
Memurun isteği dışında geçici olarak görevlendirilmesi halinde, bu işleme itiraz edilebilir ve itiraz reddedilirse geçici görevlendirmenin iptali için dava açılabilir.
Görevlendirme kaç ay sürer?
Geçici görevlendirme en fazla bir yıl süreli olabilir ve her defasında en fazla bir yıl uzatılabilir. Bu yönetmelik kapsamında toplam altı aydan uzun süren görevlendirmelerde, ister kesintili ister kesintisiz olsun, personelin onayı alınmalıdır.
Geçici iş ilişkisi en fazla ne kadar süre ile yapılabilir?
Bu fıkra kapsamında, belirli süreli iş ilişkisi en fazla altı ay süreyle yazılı olarak kurulabilir ve en fazla iki defa uzatılabilir. Çalışanını geçici olarak devreden işveren, çalışanına ücret ödemekle yükümlüdür.
Geçici görevlendirme ücreti ne kadar?
Ek göstergesi 8000 ve üzeri olan pozisyonlarda çalışanlara 465,00 TL. Ek göstergesi 6400 (dahil) – 8000 (hariç) olan pozisyonlarda çalışanlara 435,00 TL. Ek göstergesi 3600 (dahil) – 6400 (hariç) olan pozisyonlarda çalışanlara 420,00 TL. Aylık/çalışan notu 1-4 olanlara 405,00 TL.
Alt işveren geçici görevlendirme yapabilir mi?
Şantiyede işçi kabul eden işveren (asıl işveren veya alt işveren olabilir), Türkiye İş Kurumu tarafından yetkilendirilmiş özel istihdam bürosu aracılığıyla “Belirli süreli iş sözleşmesi” akdederek şantiyede iş siparişi verebilir.