İçeriğe geç

Taşralı Kimdir

Taşralı demek ne demek?

i. ve sıf. Taşrada doğup büyüyen: Taşralı olup İstanbullulaşmış kişi (Yusuf Z. Ortaç).

Taşralılar nedir?

Bu kelime şehir merkezinden uzak kasaba ve köyler için kullanılır. Ayrıca, taşra kelimesi birçok kalıplaşmış ifade ve deyimde de karşımıza çıkar. Örneğin, Osmanlı döneminde, görevden alınan veya sürgün edilen memurlar için “kırsal alana git” ifadesi kullanılırdı. Şehir sakinlerine “kırsal kesim insanları” denirdi.

Taşra teşkilatı kimdir?

Kelimenin tam anlamıyla “dışarı” anlamına gelen “vilayet” kelimesi, Osmanlı döneminde idari olarak merkezi yönetimin, yani başkentin dışında olan yerleri ifade ediyordu. Osmanlı İmparatorluğu’nda merkezin dışında idari birimlerin oluşumu kuruluş dönemine kadar uzanmaktadır.

Türkiye’nin taşrası neresi?

“İl” kelimesinin tam anlamı “dış” ve zıttı “merkez”dir. Elbette İstanbul’da Kastamonu’dan daha büyük bir Kastamonu, Sivas’tan daha büyük bir Sivas ve Erzincan’dan daha büyük bir Erzincan vardır. Bu örnekler çoğaltılabilir… İşte merkez ve dış kavramlarının devreye girdiği yer burasıdır.

Taşralı argo ne demek?

(Argo) Taşralı, kaba, nezaketsiz kişi.

Tasrali insan ne demek?

Ülke: “İçeride”nin zıttı. İlk bakışta, açık anlamı olan zayıf, yüzeysel, minik bir terim gibi görünüyor.

Taşra ailesi ne demek?

Taşra ailesi dediğimiz toplumsal oluşumda bilinen klasik aile yapılarının yanı sıra, daha çok coğrafi olarak tanımlanmış ve ikamet yerine göre ifade edilen bir aile tipidir. Ayrıca, yerleşim yerine göre bazı aile sınıflandırmaları da vardır.

Taşra nedir kısaca tarih?

Osmanlı İmparatorluğu iki bölüme ayrılmıştı: merkez ve taşra imparatorluğu. “Eyalet” kelimesi merkez dışındaki yerleri belirtmek için kullanılırdı. Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşunun ilk günlerinden itibaren, taşra birimleri içinde belediyeler, ilçeler, sancaklar ve eyaletler yaratıldı.

Günümüzde taşra teşkilatı nedir?

İl teşkilatı il emniyet müdürlükleri ve ilçe emniyet müdürlerinden oluşmaktadır. Genel müdürlük üst kurum ve yönetim açısından İçişleri Bakanlığı’na bağlıdır. Teşkilat iki şekilde yapılandırılmıştır. Birincisi merkez teşkilatı, ikincisi ise il teşkilatıdır.

Taşra teşkilatı neresi oluyor?

Yani merkez, bakanlık ve müsteşarlık haricindeki tüm yerlere il denir. Elbette bu kuruma ve bölgeye göre değişebilir. İlçe ve köylere çoğunlukla il denmesine rağmen bazı il birimlerine de il denir.

Diyanet Taşra Teşkilatı nedir?

“Taşra Teşkilatı: MADDE 8 – Başkanlığın taşra teşkilatı, il ve ilçe müftülüklerinden, yükseköğrenim dini merkezleri ile doğrudan doğruya Başkanlığa bağlı eğitim merkezlerinden oluşur. İl ve ilçe teşkilatlarının her biri bir müftü tarafından yönetilir.

Taşra kadrosu nedir?

“Kırsal – merkez” terimleri ne anlama geliyor? Bazı personel birimlerine ek olarak, “il veya merkez” gibi terimler de vardır. “Merkez” terimi, bakanlığın/müsteşarlığın/genel müdürlüğün merkez binasını ifade eder ve “il” terimi, bu genel binadan başka kamu kurumlarını ifade eder.

Taşra şehri nedir?

Kırsal alan veya kırsal bölge, nüfus yoğunluğunun demografik olarak düşük olduğu ve üretimin endüstriyel nitelikte olmaktan ziyade tarım ve hayvancılığa dayalı olduğu coğrafi ve insani olarak sınıflandırılmış bir yer veya bölgedir.

Diyarbakır Taşra ne demek?

Cevap: Bir ülkenin başkenti veya en önemli şehirleri dışında kalan tüm yerler dışarıdadır.

Merkeze bağlı taşra neresi?

Bu şekilde merkez dışında kalan tüm bölgelere il adı verilir. Bakanlık ve müsteşarlığa ek olarak, genel merkez dışında kalan tüm yerlere de il adı verilir.

Taşra ilçe demek mi?

“Province” olarak yazılan herhangi bir yer ilçe veya köy anlamına gelmez. Bazen bir il birimi bile bir il olabilir. Örneğin, “Ankara” (vilayet) dendiğinde, söz konusu kurumun merkez binası hariç diğer birimleri kastedilmektedir.

Taşra ne demek eski Türkçe?

Kırsal – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçedeki “dışarı” anlamına gelen provincial kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçedeki “taş” (dışarı) kelimesinden, Eski Türkçedeki +rA ekiyle türemiştir.

Taşrası ne demek?

“Province” kelimesi dilimizde çok sık kullanılan ve çok sık duyduğumuz kelimelerden biridir. Bu kelimeyi ilk kez duyanlar bu kelimenin ne anlama geldiğini merak ederler. Bir ülkenin başkenti ve büyük şehirleri dışında kalan tüm yerlere vilayet denir.

Taşra kenti ne demek?

Kırsal alan veya kırsal bölge, nüfus yoğunluğunun demografik olarak düşük olduğu ve üretimin endüstriyel nitelikte olmaktan ziyade tarım ve hayvancılığa dayalı olduğu coğrafi ve insani olarak sınıflandırılmış bir yer veya bölgedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir